donderdag 28 april 2011

Goats do Roam

Menig van mijn vrienden kennen mij als wijnliefhebster. Gelijk hebben ze want ik dweil regelmatig wijnproeverijen en workshops af.

Gisterenavond bracht ik een bezoekje aan de Wijnzolder en deed er een workshop mee genaamd "Het rare wijnenkabinet". Rare verhalen, yes indeed, maar dat neemt niet weg dat deze workshop tot nu toe een van de meest geslaagde wijnavontuurtjes was die ik al heb afgelegd.

Paul Wallaert, de uitbater van de Wijnzolder, overlaadde ons met weetjes en grappige verhalen over wijn ... en natuurlijk ook met de nodige geneugtes voor de smaakpapillen. Wijn op elegante wijze uitspuwen? Hmm... niet voor mij.

Een van de grappigste anekdotes wil ik jullie niet onthouden. Hieronder lees je - in de woorden van Paul - een verhaal dat me het meest is bijgebleven.

GEITEN IN NIEUWE PELS

De Zuid-Afrikaanse wijnboer Charles Back verbouwt niet alleen druiven, maar is ook een professioneel producent van geitenkaas. Op zijn domein in Paarl (Zuid-Afrika) lopen dan ook een heel pak geiten rond. De meeste van zijn wijnen dragen de naam Fairview, maar voor enkele cuvées heeft hij aan zijn melkgeiten gedacht. Back is een groot liefhebber van de Franse Rhônewijnen, en ook daar inspireerde hij zich op voor het benoemen van zijn wijnen. Zijn “Goats do Roam” (letterlijk: “geiten slenteren rond”) is niet geheel toevallig een verwijzing naar de Franse “Côtes du Rhône”. In hetzelfde Franse wijngebied vind je een “Côte Rôti”. Bij Back wordt dat “Goat-Roti”, of gebakken geit.

De Fransen waren helemaal niet opgezet met de woordspelletjes van Back. Via een proces in de Verenigde Staten probeerden ze de geitenboer te verplichten om wereldwijd de semi-Franse benamingen van zijn etiketten te verwijderen. Tevergeefs, want behalve heel wat gratis publiciteit voor de Zuid-Afrikaanse wijnboer, leverde de klacht niets op. Ten einde raad beslisten de Fransen dan maar om de wijn in hun eigen land te bannen. Prompt organiseerden de werknemers van Charles Back een betoging. Ze trokken naar het gebouw van de Franse “Trade Commission” in Kaapstad met een magnum Goats do Roam, een geitenkaas en een zak geitenmest. De wijn en de kaas werden in dank aanvaard, maar aan het standpunt van de Fransen veranderde niets: de wijn is en blijft verboden in Frankrijk.


Maar Back had nog wel wat meer kleine pesterijtjes achter de hand. Na zijn Goats do Roam en zijn Goat Rôti maakt hij nu nog een hele reeks andere wijnen die fijntjes verwijzen naar Franse appellaties. Bij Back kan je nu bijvoorbeeld terecht voor een Bored Doe (een ”verveelde geit”, maar tegelijk een verwijzing naar Bordeaux) en een Goat Door ( de “deur van het geitenhok” klinkt ook wel als het Bourgondische wijngebied van de Côte d’Or). Ik kan me een beetje voorstellen hoe groen de Franse wijnbobo’s daarmee lachen…

Habitués van de Goats do Roam-wijnen zullen trouwens verbaasd opkijken van de nieuwe look van de flessen. De witte Goats 2010 en de rode Goats 2008 hebben immers een totaal nieuw label gekregen, of zoals Back zelf zegt op zijn website: “goats in new coats”. Het nieuwe gestileerde logo is geïnspireerd op een oude Mesopotamische tekening. Ondanks de nieuwe stijl van de etiketten blijft de blend dezelfde. Bij de witte wijn is dat viognier met wat roussanne en grenache blanc, wat een volle wijn oplevert met aroma’s van rijpe peer en litchi. Ondanks zijn nieuwe wereld-afkomst is de witte Goats mooi in balans door zijn aangename frisse zuren. Voor de rode gebruikt Back voornamelijk shiraz, aangevuld met cinsault, grenache, mourvèdre, carignan en de in Zuid-Afrika onvermijdelijke pinotage. Hier krijgt de wijnliefhebber een mand vol kruidig rijp zwart fruit en een streepje koffie, eindigend in een fluwelige afdronk.









Voor meer info over De Wijnzolder: www.dewijnzolder.be


Dit weekend gaat mijn wijnavontuur verder met een degustatie van Caves de France: www.cavesdefrance.be



Voor de liefhebbers:


Zaterdag 30 april, zondag 01 en maandag 02 mei 2011.
Van 11.00 tot 19.00 uur.

Degustatiesalons Caves de France - Opstalplein 22 - 9200 Schoonaarde - Dendermonde

Aanwezige producenten:

Mr. C. Rooney | Domaine des Anges | Côtes du Ventoux | France
Mr. J. Martin-Freixa | Senorio de Nava - Ribera del Duero | Vina Marian - Rueda | Palacio de Léon - Castilla y Léon | Spanje
Mr. A. Vajra | GD Vajra | Barolo Piemonte | Italië



vrijdag 15 april 2011