vrijdag 26 november 2010

Gourmets et Vins


Brussel ontvangt voor de eerste keer de gastronomische happening Gourmets et Vins. De culinaire beurs, van 26 tot 29 november in Brussels expo, zet het beste uit de Franse (en Europese) keuken in de kijker. Traditionele producten, culinaire nieuwigheden, het beste uit de inventieve keuken, topwijnen, gerenommeerde kookboeken… alles wat de foodie aanbelangt zal er gedurende drie dagen geëxposeerd worden. Je maakt kennis met de betere kazen, oliën, terrines, kaviaar, zalm, ganzelever, macarons, champagne, cognac... Eric Boschman, ’s werelds beste sommelier, komt er in hoogsteigen persoon tips geven over de harmonie van wijn in combinatie met zoetigheden. En er zijn animaties rond street food.

De Unesco heeft onlangs de Franse gastronomische maaltijd op de lijst van immaterieel werelderfgoed gezet. Reden genoeg om de culinaire art de vivire van onze zuiderburen eens van dichtbij mee te maken.

Gourmets et Vins. Van 26 tot en met 28 november 2010 in paleis 4 van Brussels Expo.


Bron: weekendknack.be

vrijdag 19 november 2010

Mars krijgt nieuwe penis van Berlusconi


"Schandelijk. Je kan toch niet zomaar een stukje aan een eeuwenoud kunstwerk toevoegen." Cultureel Italië reageert verbolgen op een beslissing van premier Berlusconi om het historische standbeeld met de Romeinse goden Mars en Venus op te smukken, zodat het beter tot zijn recht komt in zijn werkomgeving in Rome.

Het standbeeld dat aan Berlusconi werd uitgeleend door een museum dateert van 175 voor Christus, maar heeft toch de tijd vrij goed doorstaan. Alleen verloor Venus doorheen de tijden haar hand en moest Mars het niet alleen zonder hand, maar ook zonder penis stellen. "Waarom zien de beelden in China eruit als nieuw, terwijl die van ons armen en hoofden moeten missen?", zou Berlusconi gezegd hebben. Architect Mario Catalano werd gevraagd om de nodige "aanpassingen" te doen.

"Dit is absolute waanzin"

Catalano zorgde ervoor dat Mars een namaakhand en nieuwe penis kreeg. Venus kreeg een nephand. De aanpassingen werden aan de beelden gehecht door een magnetisch systeem, waardoor ze volgens de architect makkelijk terug weg te halen zijn. Experts van het ministerie van Cultuur werden bij het onderzoek betrokken om de lengte van de nieuwe penis te bepalen.

Belga

Oppositiewoordvoerder Matteo Orfini reageert verbolgen: "Dit is absolute waanzin. We zijn terug in de middeleeuwen toen zij die het land bestuurden deden wat ze wilden. Ook al zou het om een tijdelijke aanpassing gaan, dit is tegen elke internationale regelgeving betreffende kunstrestauratie." Orfini is ook niet te spreken over de kostprijs, zijnde 70.000 euro.

Het Italiaanse ministerie van Cultuur weigert voorlopig commentaar te geven. Bovendien is niet geheel duidelijk of Berlusconi zelf de opdracht gegeven heeft voor de uiteindelijke aanpassingen. Dat zou Catalano op eigen initiatief gedaan hebben. Berlusconi zou het eindresultaat wel kunnen pruimen en het beeld daarom terug hebben laten plaatsen in de ingang van zijn bureau in Rome.

Bron: deredactie.be


Schandelijk? Dan kent u premier Berlusconi ongetwijfeld nog niet! De wereld op zijn kop. In de Middeleeuwen werden penissen onder druk van de Katholieke Kerk afgehakt (auwtch mannen!) om er een vroom vijgenblad in de plaats te toveren. Ik zou sommige schuiven van sommige nachtkastjes van sommige wellustige bisschoppen wel eens willen gezien hebben. Maar nu, waarde moderne lieden, komt de grote Berlusconi op voor de rechten van ontmande beelden en gaan ze er de mannelijke trots weer aanplakken.

Berlusconi kennende zal de desbetreffende penis van een heel ander kaliber zijn dan de traditionele klassieke pietjes.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.




woensdag 17 november 2010

Bottle Shock


"
Based on a true story, Bottle Shock chronicles the events leading up to the famous ‘Judgment of Paris’ tastings, told through the lives of father and son, Jim and Bo Barrett. A former real estate attorney, Jim (Bill Pullman) sacrificed everything to realize his dream of creating the perfect hand-crafted chardonnay. His business, however, is struggling, and he’s not only trying to overcome differences with his slacker son (Chris Pine), but is also fighting off the creditors.

Meanwhile in Paris, unwitting British wine shop owner Steven Spurrier (Alan Rickman) hopes to revive his own failing business by sponsoring a competition which will pit the traditional French powerhouse against the California upstarts. Little did Steven and Jim realize that they were both on course to change the history of wine forever.

"



I saw this movie for the first time in Auckland, together with my kiwi friends and it immediatly charmed me. Afterwards, we were absolutely dying for a glass of wine so we hurried to this cute wine bar and we even bought a few bottles in the wine shop next door.
Recently this lovely day popped back in my mind so I decided to watch Bottle Shock again, this time accompanied by a nice glass of wine - which is an absolute must!

Cheers guys!






vrijdag 12 november 2010

Pompeii, bijna 2000 jaar na de uitbarsting van de Vesuvius, opnieuw bedreigd ...




Afgelopen weekend stortte in het antieke Romeinse stadje Pompeii de gladiatorenwoning in. Maar dit is niet het enige gebouw in Pompeii dat op instorten staat.

Afgelopen weekend stortte in het antieke Romeinse stadje Pompeii een 2000 jaar oude gladiatorenwoning in. Daarin trainden de gladiatoren voordat ze de arena betraden.

De instorting is waarschijnlijk te wijten aan infiltratie van water na hevige regenval. Daardoor kwamen het dak, een deel van de muren en de voorgevel naar beneden. Niemand raakte gewond omdat Pompeii op dat moment nog voor het publiek gesloten was.

De gladiatorenwoning is niet het enige gebouw in Pompeii dat niet meer stabiel is. Al eerder vielen er stukken steen van gebouwen af.

Pompeii, vlakbij Napels, werd in 79 n.Chr. verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius. Ongeveer 2000 mensen kwamen om en de stad werd bedolven onder zes meter vulkaanas. De as zorgde er wel voor dat het Romeinse stadje goed bewaard bleef. Tot op de dag van vandaag krijgen toeristen in Pompeii een mooi beeld van het leven in een Romeins stadje 2000 jaar geleden.

Twee jaar geleden riep de Italiaanse minister van Cultuur Sandro Bondi de noodtoestand uit in Pompeii. Er werd een speciale afgezant met een zak geld aangesteld om het dorpje voor verder verval te behoeden.

Tot groot ongenoegen van archeologen werd dit extra geld gebruikt om een restaurant te bouwen en kranen aan te leggen, maar niet om de gebouwen te beschermen. Bovendien blijkt nu dat maar de helft van het beschikbare geld aan Pompeii is gespendeerd.

In Italië is nu rumoer ontstaan over de vraag of de politiek wel genoeg doet om de Italiaanse kunstschatten te beschermen. Niet alleen Pompeii maar ook andere belangrijke bezienswaardigheden worden slecht onderhouden. Het Colosseum in Rome en de fresco Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci in de Santa Maria delle Grazie in Milaan bijvoorbeeld verkeren in niet al te beste staat.

President Giorgio Napolitano noemde de instorting een schande voor Italië en de oppositie roept om het aftreden van de Minister van Cultuur.


Bron: Weekendknack.be

Brusselse ontwerpers verkopen stock


WHEN ?

19th of November 11h00-21h00
20th of November 11h00-18h00

WHERE ?

@ Bronks
Varkensmarkt 15
1000 Brussels

Free entrance – cash only


woensdag 3 november 2010

"Funky Ghent’s definitely the go"


Van de site van Lonely Planet geplukt. Voor alle cynische niet-Gentenaren in mijn vriendenkring: EAT THIS ! Gent staat op een puike 7de plaats van dé te bezoeken steden in de wereld.


Here’s a secret within a secret: Ghent might just be the best European city you’ve never thought of visiting, in a country that continues to be criminally overlooked. Ghent hides away in the middle of Belgium’s big three – Brussels, Bruges and Antwerp. Most Belgium-bound visitors rushing between these see nothing more than the stately fortifications of Ghent’s St Pieter’s Station. Those who do hop off the train and stroll along the Leie River to the historic centre will have their eyes out on stalks. Here hides one of Europe’s finest panoramas of water, spires and centuries-old grand houses. But this is no place to simply kick back: Ghent has one of Europe’s most dynamic festival scenes, which vies for visitors’ attention. This year the entire centre will emerge from a major program of rebuilding designed to show off the huge pedestrianised squares.



Voor alle duidelijkheid, ik heb er niets mee te maken.

Slinkachu








Ik wandel over straat met mijn blik naar beneden gericht. Hoe vaak hebben mensen me er al niet op gewezen dat ze zonder succes mijn aandacht probeerden te trekken. Die dromerigheid heeft me al parten gespeeld. Lang geleden fietste ik eens langs de Coupure met een mama achter mij die me argwanend in de gaten hield. Ze wist dat ik geen held was in fietsen. Haar vrees was gegrond. Opeens zag ze me van mijn pad afwijken. En nog een beetje. En nog een beetje. Struik. Oei. Auw. Stilstand. Indien de haag er niet gestaan had, was ik vrolijk het kanaal in gefietst. Plons. Meteen wakker. Geloof het of niet, ik herinner me dat moment nog alsof het gisteren was. Ik was aan het fietsen, er zat een aangenaam briesje, ik sloot mijn ogen. Plots zat ik niet meer in België. Waar ik wel zat, kan ik me niet meer voor de geest halen, het was dromenland, zoveel is duidelijk.

Toen ik Slinkachu zijn werk voor het eerst zag, was ik ongelooflijk gecharmeerd. Zijn subtiele kunst is voor dromers. Wat zou ik graag op weg naar bureau plots in een hoekje waar je het minst verwacht, op zijn creatietjes botsen.

De dag zou goed beginnen.


Voor wie naar Cobra TV kijkt of gewoonweg kenner is, zal Slinkachu wellicht niet onbekend in de oren klinken.

Jammer genoeg zal het in Gent niet gebeuren maar ik ben toch blij dat deze jongeman mijn -figuurlijke- weg gekruist is.